logo

Započeo novi međuteritorijalni projekt suradnje “KLUB 7”: prvo događanje realizirano na području LAG-a “Terra liburna”

Od 21. do 24. rujna, članovi i voditeljica LAG-a Zagora boravili su u Mošćeničkoj Dragi zajedno s 30 predstavnika iz 6 hrvatskih lokalnih akcijskih grupa gdje je s provedbom započeo novi međuteritorijalni projekt suradnje “KLUB 7”. Domaćin prvog događanja bio je LAG “Terra liburna” iz Opatije, ujedno i nositelj projekta.

 

 

 

 

Projekt okuplja LAG-ove iz različitih dijelova Republike Hrvatske koji smatraju da je potrebno educirati lokalne dionike o svjetskim turističkim trendovima kako bi svoju ponudu prilagodili zahtjevima modernih gostiju, stvorili dodatne razloge za dolazak turista, povećali trženje proizvoda na lokalnoj razini i tako stvoriti kompleksni suradnički turistički proizvod dostupan gostima, uhodan i spreman za trženje putem turističkih agencija. Plan je tako u narednih 13 mjeseci educirati najmanje 70 različitih osoba kroz ciklus 7 edukacijskih modula namijenjenih svima koji u ruralnim prostorima sudjeluju u isporuci turističkih proizvoda: turističkim zajednicama, turističkim agencijama, jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama ili udrugama koje upravljaju značajnim kulturnim ili prirodnim dobrima, te pružateljima ugostiteljskih usluga u turizmu, ali i svima onima koji svojim proizvodima opskrbljuju ugostiteljske objekte, posebice malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

 

 

Na prvom od sedam događanja sudionici su posjetili Mitski park Trebišća-Perun na obroncima Učke ponad Mošćeničke Drage, te Mošćenice. U umjetničkoj interpretaciji Mitskog parka sudjelovali su umjetnici Vedran Ružić, Emanuela Lazarić i Marko Žele, te načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj, koji je bio sudomaćin ovom prvom događanju.

Jedan od ciljeva projekta “KLUB 7” je kreiranje turističkih klubova proizvoda kao inovativnog i u Hrvatskoj nepoznatog modela ekonomsko-društvene suradnje, koji bi trebao povezati ključne dionike u njegovu izvođenju i na taj način potaknuti lokalnu ekonomiju i povećati vidljivost ovog turističkog potencijala. Tura je namijenjena gostima sa izraženim sklonostima za outdoor turizam i rekreaciju, a naglasak je na uživanju u prirodi, svježem zraku i lokalnoj hrani kao doživljaju koji je primaran za ovakav tip gostiju, ali uz poseban odmak u vidu mitske baštine.

Sudionici prvog događanja u okviru projekta “KLUB 7” posjetili su i Mošćenice gdje ih je povijesnim gradićem proveo najbolji hrvatski turistički informator, prema izboru Hrvatske turističke zajednice, Dušan Rubinić, koji je već više od 25 godina ponosni koncesionar “toša” i mjesne etnološke zbirke. Tijekom ove posjete održane su i edukacije za sudionike na temu kreiranja i promocije turističkih proizvoda koje su vodili doc. dr. sc. Jelena Đurkin Badurina i Adriano Požarić, dok je interaktivnu radionicu “Storytelling – pričanje priče proizvodima” vodio dugogodišnji priznati obrtnik Ante Bistre.

 

 

Projekt je vrijedan nešto više od 1,2 milijuna kuna i financira se putem tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje” Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Preostalih 6 događanja i edukacija odvijati će se na području svih partnera u projektu, pa će tako LAG Zagora biti domaćinom tijekom listopada, a potom i LAG-ovi Frankopan, Marinianis, Sjeverna Bilogora, Šumanovci i Bosutski niz.

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X