logo

Uvodna konferencija za Ugovoreni projekt (ex)PRESS-PROGRESS

Dana 16. veljače 2021. godine, Lokalna akcijska grupa Zagora kao nositelj projekta, održat će uvodnu konferenciju za Ugovoreni projekt (ex) PRESS – PROGRESS. Za prethodno spomenuti projekt LAG-a Zagora zajedno s partnerima (Općina Dugopolje, Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ Dugopolje, Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR, Hrvatsko planinarsko društvo „Ljubljan“ Dugopolje i Narodna knjižnica u Dugopolju) je 22. listopada 2020. dobila konačnu Odluku o financiranju projekta u ukupnom iznosu od 1.822.811,20 kn.

Prijavom na otvoreni natječaj „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“, Lokalna akcijska grupa Zagora zajedno s partnerima (Općina Dugopolje, Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ Dugopolje, Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR, Hrvatsko planinarsko društvo „Ljubljan“ Dugopolje i Narodna knjižnica u Dugopolju) krenula je u provedbu projekta 19. studenog 2020. godine.

Cilj projekta je osnažiti postojeću međusobnu suradnju 4 OCD-a, knjižnice i lokalne javne vlasti kroz: pružanje obrazovnih, kulturnih i socijalnih aktivnosti kojima se jačaju kapaciteti prvenstveno, navedene 4 udruge i Narodne knjižnice u Dugopolju kao neprofitne organizacije sa ciljem zadovoljavanja potreba partnera, ali i konkretnog odgovora na potrebe cijele zajednice. Općina Dugopolje je za naredna 24 mjeseca ustupila neiskorišteni prostor PRESS centra ŠC „Hrvatskih vitezova“ (u stadionu) u Dugopolju, lokalnim udrugama s ciljem povećanja usluga i sadržaja OCD-a kojima će se unaprijediti kvaliteta življenja u ruralnoj sredini. Prostor uređen i opremljen iz navedenih sredstava će omogućiti realizaciju različitih predviđenih aktivnosti (plesnih i sviračkih proba, radionica rukotvorstva, informatičkih radionica, edukativnih radionica, planinarske škole, arheoloških radionica, pripreme za državnu maturu, javnih tribina, psihološko-socioloških radionica, radionica izrade suvenira, itd.) za sve korisničke skupine s područja Općine Dugopolje, ali i obuhvata LAG-a Zagora.

Tijekom naredne dvije godine, iz ukupno odobrenih i ugovorenih sredstava u iznosu od 1.822.811,20 kn, partneri na projektu će provoditi aktivnosti iz vlastitog djelokruga, na način da će iste u 100-tnom iznosu biti financirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.  (85% Europski socijalni fond, 15% proračun RH). Projekt traje sveukupno 24 mjeseca do 19. studenog 2022. godine.

U predviđenom razdoblju u sklopu projekta će se provoditi niz pojedinačnih aktivnosti. Projekt broji ukupno 780 radionica (32-33 različite mjesečne aktivnosti) razdvojenih u 4 različita programa: (socio) PRESS, (cult) PRESS, (natur) PRESS i (edu) PRESS.

Iz osiguranih sredstava, Lokalna akcijska grupa Zagora zaposlila je 3 mlada djelatnika na određeno koji će u cijelosti upravljati provedbom cjelokupnog projekta čime se doprinijelo smanjenju stope nezaposlenosti mladih kao ranjive socijalne skupine u ruralnoj sredini.

Sukladno Odlukama i ograničenjima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zbog trenutne epidemiološke situacije potrebno je unaprijed najaviti svoj dolazak na radionice iz projekta uz obvezno pridržavanje svih protuepidemioloških mjera (e-mail: esf.lagzagora@gmail.com / mob:+385 95 531 6308).

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X