logo

Uskoro započinje provedba Mjere 14 “Dobrobit životinja”

koka i pivac

Obvezno razdoblje za provedbu M14 je jedna kalendarska godina no u 2018. godini obvezno razdoblje iznimno započinje od datuma podnošenja zahtjeva za ulazak u sustav potpore i traje do 31.12.2018.

 

 

 

 

Mjera 14 „Dobrobit životinja“ do sada nije bila dio Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Otvoreno je e-savjetovanje za Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu („Narodne novine“ broj 19/2018) na koji možete dati svoje primjedbe.

S obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnoj mjeri, korisnici su obvezni završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od minimalno 4 sata u godini. Ovo je osobito važno kako bismo izbjegli moguće nepoštivanje obveza koje rezultira sankcijama i umanjenjem potpore. Izobrazba je besplatna, a provodi je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba – obratite se najbližoj podružnici da biste saznali termine izobrazbe.

Kako bi se mogla pratiti i kontrolirati provedba propisanih obveza, potrebno je voditi evidenciju na propisanim obrascima. U evidencijski obrazac je potrebno redovito unositi sve tražene podatke, kako bi iz evidencije bilo jasno da se poštuju propisane obveze.

Rok za podnošenje jedinstvenog zahtjeva je do 15. svibnja 2018. godine.Provedba M14 Dobrobit životinja započeti će u svibnju 2018. godine, a  potporu ćete moći zatražiti putem jedinstvenog zahtjeva (ili izmjenama ili dopunama već podnesenog jedinstvenog zahtjeva) u podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zahtjev, dopune ili izmjene već podnesenog zahtjeva možete podnijeti  i nakon navedenih rokova zaključno do 11. lipnja 2018. godine, ali se u tom slučaju umanjuje visina plaćanja za 1% po danu kašnjenja.

Više informacija na OVDJE.

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X