logo

Predstavnici Nacionalnih mreža Zajedničke poljoprivredne politike EU u posjeti Dugopolju

U okviru dvodnevnog sastanka koji se održao u Omišu od 22.-23. ožujka 2023. godine, sveukupno 73 sudionika iz 24 države članice Europske unije, uključujući Hrvatsku kao domaćina, posjetili su projekte financirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u Dugopolju.

 

 

 

EU CAP NETWORK ANNUAL MEETING (European Union Common Agricultural Policy Network) godišnji skup za novo programsko razdoblje 2023-2027, u kojem u razmjeni iskustava sudjeluju predstavnici svih nacionalnih ruralnih mreža Europe, ujedinjenih u krovno udruženje nacionalnih ruralnih mreža zvano EU CAP NETWORK, po prvi put održan je u Republici Hrvatskoj i to na području LAG-a Adrion.
Svake godine godišnji skup nacionalnih ruralnih mreža se održava u domaćinstvu druge nacionalne mreže države članice EU. Ove godine domaćin je  bila Hrvatska, pa samim tim i Nacionalna ruralna mreža RH i Ministarstvo poljoprivrede. U okviru svog regularnog rada na godišnjem skupu, predstavnici Europske komisije, Europske mreže ZPP i predstavnici Ministarstva poljoprivrede obiđu primjere dobre prakse u okolici mjesta organizacije skupa, nastavno odluci nacionalnog Ministarstva poljoprivrede.
Posjet primjerima dobre prakse u RH zaključen je na području LAG-a Zagora, u općini Dugopolje gdje su sudionici sastanka mogli čuti više o projektima izgradnje vrtića financiranog iz Mjere 7 PRR-a (tipa operacije 7.4.1.) i izgradnji i opremanju igrališta za djecu financiranog iz Mjere 19 (tipa operacije 19.2.1.), kroz četvrti po redu LAG Zagora natječaj, odnosno drugi za tip operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljenih usluga za ruralno stanovništvo” iz LRS LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020.
Sama ulaganja predstavili su okupljenom skupu predsjednik LAG-a Zagora i načelnik Općine Dugopolje, gosp. Perica Bosančić i direktorica Razvojne agencije Općine Dugopolje, gđa. Marija Čipćić.

Općina Dugopolje uspješno je dobila i sredstva za sufinanciranje provedbe EU projekata od Ministarstva regionalnog razvoja tako da ukupno financiranje projekta vrtića iznosi oko 9 milijuna kuna. U vrtiću je preko ESF projekta „Pijat dobrote“ opremljena i 700.000 kuna vrijedna kuhinja koja kuha obroke za socijalne slučajeve s područja općine, kao i za djecu u vrtiću, a sutra i za osnovnu školu u sklopu cjelodnevnog boravka djece.

Ovi projekti omogućili su općini koja broji nešto više od 3.700 stanovnika privlačenje mladih obitelji s djecom te popularizirati Dugopolje kao ugodnije mjesto za život u kojem sada više od 150 djece ima mjesto u novom vrtiću opremljenom sukladno europskim standardima.

Nakon obilaska primjera dobre prakse, svi uzvanici su se okrijepili u OPG-u Dodoja u Dugopolju kušajući lokalna domaća jela.

          

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X