logo

Predstavnice Klastera žena poduzetnica „Kolo“ u trodnevnom posjetu LAG-u Zagora

klaster zena poduzetnica - lag zagoraOd petka, 27.01. do nedjelje, 29.01.2017. predstavnice Klastera žena poduzetnica „Kolo“ (Kako osnažiti lokalno okruženje) boravile su Dugopolju / Klisu u posjetu LAG-u Zagora, u cilju prezentacije svog rada i ostvarivanja pretpostavki za buduću suradnju.

Klaster predstavlja zemljopisnu ograničenu koncentraciju sličnih ili komplementarnih poslovnih subjekata, sa aktivnim kanalima za poslovne transakcije, komunikacije i suradnju.
Slijedom dugotrajne nezaposlenosti, gubitka stanovništva i tradicija u ruralnim dijelovima Hrvatske, razvila se hvalevrijedna i važna inicijativa za osnivanjem prvoga poduzetničkog klastera žena u Republici Hrvatskoj, klastera „Kolo“, u studenom 2014. godine.  Klasteri nisu u tolikoj mjeri zastupljeni u Hrvatskoj kao oblik poslovanja, pa je činjenica osnivanja klastera „Kolo“ kao oblika udruženja društava u vlasništvu žena, tim više izuzetak. Danas klaster okuplja 13 članova iz svih krajeva Hrvatske (Baranje, Slavonije, Zagorja, Istre, Like, Dalmacije). U „Kolu“ je udruženo sedam poduzeća, tri nevladine organizacije, dvije zadruge branitelja Domovinskog rata i poslovni centar, svi u vlasništvu žena, koji potiču lokalne organizacije i poduzetnice da se uključe u zajednički rad na poboljšanju položaja žena u ruralnim dijelovima i ostvare bolju promociju vlastitih proizvoda.

Dragica Rogic

Kako kaže predsjednica Klastera „Kolo“, gđa Dragica Rogić, ujedno i predsjednica Udruge „Gaćanka“ iz Otočca (koja se bavi obnovom tradicionalnih zanata, ali i preradom i održivim iskorištavanjem prvenstveno ovčje vune), u klaster „Kolo“ su uključene članice koje mogu osnažiti svoje ruralno područje iz kojeg dolaze, prvenstveno promocijom i prodajom svojih originalnih ili tradicionalnih, domaćih, autohtonih i inovativnih proizvoda ili koje mogu pomoći poduzetnicama – početnicama da osnaživanjem svog poslovnog poduhvata stvaraju pretpostavke za samozapošljavanje, zapošljavanje drugih, a samim tim i za poboljšanje životnih uvjeta u svom lokalnom ruralnom okruženju.

Mary Ann Rukavina Cipetić iz GTF-IOR-a iz Zaprešića, jedna od osnivačica Klastera „Kolo“ pojasnila je osnovna načela djelovanja Klastera „Kolo“: „Glavne su karakteristike klastera profesionalnost, pouzdanost, pravodobnost i usmjerenost na rezultate. Svoje poslovanje temeljimo na primjeni opće prihvaćenih etičkih načela u procesu poslovanja i društveno odgovornog poslovanja. Uloga vlastitih kodeksa u oblikovanju poslovne etike važna nam je kako bi: nametnuli visoke standarde rada i djelovanja, omogućili uspoređivanje s najboljim praksama u Europi; osigurali okvir za profesionalno ponašanje i jasno naznačili odgovornosti za pojedine odluke i aktivnosti; naznačili ponašanje i standarde koje naši suradnici mogu očekivati od nas. Interes je da ovaj Klaster pokrije područje RH od Vukovara do Dubrovnika, da se udruže žene koje imaju viziju, poduzetnički duh i spremne su na zajednički rad, odricanje i suradnju.“

Klaster kolo u Dugopolju

 

Tijekom svog trodnevnog boravka u Dugopolju, predstavnicama je omogućen sadržajan program. U petak, 27.01.2017. sudjelovale su u programu Noći muzeja koji je u Dugopolju organizirala Narodna knjižnica pod ravnateljstvom gđe. Slavice Plazibat, mag.bibl. U subotu, 28.01., tijekom jutra organiziran je zajednički sastanak predstavnica klastera „Kolo“ i ureda LAG-a Zagora u cilju međusobnog upoznavanja i stvaranja pretpostavki za razvoj buduće suradnje. U Domu kulture u Dugopolju nazočne je kao domaćin pozdravio načelnik Općine Dugopolje, gosp. Stanko Balić, a ženama je predstavljen i projekt djece iz Osnovne škole u Dugopolju pod nazivom „Mogu li i ja biti poduzetan“  koja su vođena svojom učiteljicom Marom Balić i članicama lokalne Udruge „DAR – Dugopolje aktivno radi“ potaknuta da različitim aktivnostima usmjerenim zajednici razvijaju sklonost poduzetništvu i društveno odgovornom ponašanju. U poslijepodnevnom programu, predstavnice su obišle lokalni OPG Dodoja (pušnicu, kušaonicu, restoran i izletište), kojeg već čitav niz godina uspješno vodi obitelj gđe. Jele Dodoja. U pratnji predstavnika Kliških uskoka, te uz stručno vođenje gosp. Damira Žure, imale su prigodu obići Klišku tvrđavu, razgledati zbirku oružja i novootvoreni izložbeni prostor Kneževa stana (projekt HERA sufinanciran sredstvima EU). Predvečer su pogledale film o tradicionalnom načinu života u Dalmatinskoj Zagori „Kako živi narod“, te nakon toga kušale domaće specijalitete na gastro-večeri „Peci pole, pecipale“ u konobi OPG-a Plazibat u Dugopolju, koje je spremala članica OPG-a gđa. Dragana Plazibat. Nakon konzultativnih sastanaka s predstavnicom LAG-a Zagora, voditeljicom Marijanom Botić Rogošić, imenovanom počasnom članicom klastera, o mogućim pravcima razvoja suradnje između Klastera „Kolo“ i LAG-a Zagora, područje LAG-a Zagora napustile su u nedjelju 29.01.2017. godine.

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X