logo

Poziv na otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga “Monture s potpisom – klapski i folklorni kostimi Slavke Klišanić”

U petak, 02.09.2022. godine s početkom u 19:00 u PRESS centru dugopoljskog stadiona Športskog centra “Hrvatski vitezovi” (Ulica matice hrvatske 11, Dugopolje) svečano će se otvoriti izložba “Monture s potpisom – klapski i folklorni kostimi Slavke Klišanić”. Izložbu organizira Lokalna akcijska grupa Zagora s partnerima Kulturno-umjetničkim društvom “Pleter” iz Dugopolja i Narodnom knjižnicom Dugopolje s kojima provodi projekt (ex)PRESS – PROGRESS financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i proračuna RH.

O AUTORSKOJ IZLOŽBI:

Na samoj izložbi predstaviti će se klapski i folklorni kostimi koje je tijekom proteklih 20-tak godina vrijedno izrađivala za različite klape i folklorne skupine gđa. Slavka Klišanić.  Slavka Klišanić rođena je 1954. godine u mnogobrojnoj dugopoljskoj težačkoj obitelji Prančić. Ljubav prema tradiciji i narodnom rukotvorstvu stekla je u najranijem djetinjstvu provedenom u Dugopolju. Kreirajući i izrađujući klapske kostime (odnosno klapske nošnje ili monture, kako ih uvriježeno klape same nazivaju) inspiraciju uvijek je pronalazila u bogatoj dalmatinskoj tradiciji, sačuvanom etnografskom blagu različitih povijesnih epoha, te uspomenama iz najranijeg djetinjstva provedenog u Dugopolju pod sjevernim padinama Mosora. I mada nerijetko i danas izrađuje nošnje i/ili folklorne kostime za folklorne ansamble (osobito dječje), teta Slavka, kako ju od milja zovu u zagrebačkom klapskom krugu  je ipak i prije svega prepoznata i priznata kao krojačica umjetnica – posebno za klapski svijet.

O KATALOGU:

Izložba će biti popraćena katalogom kojeg je ovom prigodom izdalo Kulturno-umjetničko društvo “Pleter”, a na čijoj pripremi su sudjelovali brojni suradnici:  Slavica Plazibat (za izdavača); Ivana Vuković, Marijana Botić Rogošić, Ivana Bošković i Vedran Bonačić (tekstovi), Mara Radan (lektura) Vlade Zemunik, Mirko Cvjetko, Petar Milić, Vicko Vidan, Slavka Klišanić (fotografije), Editori d.o.o. (dizajn i tisak). Dizajn i tisak kataloga financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda i Proračuna RH kroz projekt (ex) PRESS – PROGRESS.

O PROGRAMU:

Pored autorskog dijela izložbe klapskih i folklornih kostima gđe. Slavke Klišanić, u izdvojenom pretprostoru PRESS centra, polaznice radionica “Izrada tradicijskog ruha” predstavit će neke od svojih ručnih radova koje su izradile tijekom gotovo dvogodišnjeg sudjelovanja u programu (Cult)PRESS kojeg vodi Anamarija Kurtović, rođena Čulin, krojačica i vlasnica krojačkog obrta iz Kurtovića (Općina Klis). Predstavit će znanja i umijeća stečena u vezenju (osobito tradicijskom vezu “bijelo na bijelom”), izradi dijelova tradicijskog ruha Dugopolja (ugačnjaci, kape kitarice…)

U programu predstavljanja kataloga i na samom otvorenju izložbe program će upotpuniti i gosti: ženska klapa “Kolura” i dječja klapa “Maestral” iz Splita.

 

 

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X