logo

Održano stručno predavanje i otvorena izložba “CESTE KOJE CARSTVO ZNAČE III: Arheološka istraživanja u Dugopolju od 2019. do 2021. godine”

Dana 10. studenog 2021. u prostorijama PRESS centra na Sportskom centru ”Hrvatski vitezovi” u Dugopolju predstavljena je izložba ”Arheološka istraživanja u Dugopolju od 2019. do 2021. godine” te prezentacija trećeg kataloga arheoloških istraživanja  pod nazivom ”Ceste koje carstvo znače III”.

Još 2013. godine, Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom pokrenula je razvoj arheološkog turizma projektom ”Rimskih cestovnih komunikacija Srednje Dalmacije”, a u okviru spomenutog projekta Općina Dugopolje i Turistička zajednica Općine Dugopolje financirale su značajna arheološka istraživanja na tri lokaliteta u zapadnom dijelu općine: lokalitet gradina Šutanj, Bubrigovac i kamene gomile na lokalitetu Balići-Džakići/Kraljeva peć. Navedeni lokaliteti pripadaju razdoblju kasne antike, a istraživanje su obavili djelatnici tvrtke Temenos iz Splita.

Lino Ursić iz Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije prisutnima je predstavio dio antičke cestovne mreže koja je grad Salonu povezivala s unutrašnjošću rimske provincije Dalmacije, s posebnim naglaskom na dionicama koje se nalaze na području Dugopolja. Arheolog Nebojša Cingeli prisutne je upoznao s arheološkim istraživanja u Dugopolju od 2019. do 2021. godine, arheološkom kartom Dugopolja i pokretnim arheološkim nalazima. Poseban fokus predavanja bio je na činjenici kako je valorizirana materijalna i nematerijalna kulturna baština važan element prezentacije prostora, nositelj identiteta zajednice te jedan od najvažnijih resursa kulturnog turizma koji osmišljenom turističkom ponudom može postati pokretač razvoja područja. Istraživanjem kulturne baštine u kontekstu kulturnog turizma želi se ojačati resursna osnova i obogatiti turistička ponuda Dugopolja. U sklopu projekta uređena je i markirana planinarska staza koja povezuje sva tri arheološka nalazišta od zaseoka Balići-Džakići preko Kraljeve peći i vrha gradine Šutanj do rimske ceste na lokalitetu Klapavice-Kurtovići, a ispod gradine Šutanj napravljeno je i odmorište s klupama, stolom i info pločom.

Katalog izložbe realizirali su Narodna knjižnica u Dugopolju i KUD Pleter Dugopolje sredstvima Općine Dugopolje, Turističke zajednice općine Dugopolje i Narodne knjižnice u Dugopolju. Stručno predavanje i izložba u organizaciji Lokalne akcijske grupe Zagora financirani su sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i proračuna RH kroz projekt (ex)PRESS – PROGRESS.

Reportaža je dostupna OVDJE.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X