logo

ODRŽANO JAVNO PREDSTAVLJANJE – “IZLOŽBA I DEMONSTRACIJA HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA”

U utorak (23.11.2021.), u 19:00 h, održano je  javno predstavljanje – “Izložba i demonstracija hrvatskih tradicijskih glazbala” u sklopu projekta (ex) PRESS-PROGRESS nositelja Lokalne akcijske grupe Zagora i partnera (Udruga “DAR”, KUD “Pleter” Dugopolje, HPD “Ljubljan” Dugopolje, Narodna knjižnica u Dugopolju i Općina Dugopolje).

Javno predstavljanje održalo se u PRESS centru, u sklopu stadiona “Hrvatski vitezovi”. Izložba je bila namijenjena prvenstveno mlađim naraštajima jer je osnovni cilj ovog javnog  predstavljanja očuvanje i zaštita hrvatskih tradicijskih glazbala, za naraštaje koji dolaze, na području ruralnih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Svi sudionici ove izložbe imali su priliku naučiti razliku između aerofonih, idiofonih, kordofonih i membranofonih glazbala. Na izložbi su bili izloženi i primjerci zavičajne etnomuzikološke baštine. Posebnu važnost demonstratori su predali tradicijskim glazbalima s područja dugopoljskog kraja kao što su: diple, dvojnice i gusle. Osim što su sudionici mogli vidjeti izložene primjerke tradicijskih glazbala, upoznali su se s osnovnim podacima o graditeljima glazbala, sviračima glazbala i aktualnom vlasniku svakog pojedinog instrumenta.

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X