logo

Održana radionica u sklopu ciklusa radionica tradicijskog folklornog sviranja – “Aerofona tradicijska glazbala”

Dana 12.01.2021. godine, u sklopu projekta (ex) PRESS-PROGRESS nositelja Lokalne akcijske grupe Zagora i partnera (Udruga “DAR”, KUD “Pleter” Dugopolje, HPD “Ljubljan” Dugopolje, Narodna knjižnica u Dugopolju i Općina Dugopolje) održana je još jedna u nizu radionica tradicijskog folklornog sviranja pod nazivom “Aerofona tradicijska glazbala”.

Voditelju radionice (Jadran Vušković) i njegovu volonteru (Oliver Rogošić) na radionicu se odazvalo prihvatljiv broj (s obzirom na epidemiološke mjere) mještana Općine Dugopolje ali i polaznika glazbene sekcije KUD-a “Pleter”. Radionica je pružila teoretska znanja o aerofonim glazbalima, njihovoj podjeli i područjima na kojima se koriste. Uz sve, veliki naglasak je stavljen na predstavljanje svakog pojedinog glazbala (diplice, gajde, jedinke, strančica, sopile, šurle, istarski mih, dvojnice, diple…) i demonstraciji istih. Prostor za rad je bio organiziran u u PRESS centru Sportskog centra “Hrvatski vitezovi”.

Cilj radionice je bio upoznati zainteresirane s pomalo zaboravljenim tradicijskim glazbalima te se nadamo da je ista motivirala pojedince na daljnji rad te utabala put za mnoge nadolazeće radionice koje će se ubuduće održati na temu tradicijskih glazbala.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X