logo

Objavljen treći poziv za podnošenje prijava za velike projekte u okviru Fonda za inovacije

Europska komisija objavila je treći poziv za podnošenje prijava za velike projekte u okviru Fonda za inovacije. Proračun je udvostručen na 3 milijarde eura, a cilj je potaknuti uvođenje industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe. Poseban naglasak bit će na prioritetima plana REPowerEU , a pozivom će se pružiti dodatna potpora okončanju ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima.

 

Pozivom će se financirati projekti koji se bave sljedećim temama:

  1. Opća dekarbonizacija (proračun: milijarda eura) kojom se traže inovativni projekti u području obnovljive energije, energetski intenzivnih industrija, skladištenja energije ili hvatanja, uporabe i skladištenja ugljika, kao i proizvoda koji zamjenjuju one s visokim emisijama ugljika (posebno goriva za promet s niskim emisijama ugljika, među ostalim za pomorsko i zrakoplovstvo).
  2. Inovativna elektrifikacija u industriji i vodik (proračun: 1 milijarda eura) kojima se traže inovativni projekti u pogledu metoda elektrifikacije kojima bi se zamijenila upotreba fosilnih goriva u industriji, kao i proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora ili unos vodika u industriju.
  3. Proizvodnja čiste tehnologije (proračun: 0,7 milijardi eura) kojom se traže inovativni projekti u proizvodnji, kao i konačna oprema za elektrolizatore i ćelije goriva, obnovljivu energiju, skladištenje energije i toplinske crpke.
  4. Pilot-projekti srednje veličine (proračun: 0,3 milijarde eura) koji traže visoko inovativne projekte u disruptivnim ili revolucionarnim tehnologijama u dubokoj dekarbonizaciji u svim prihvatljivim sektorima Fonda. Projekti bi trebali dokazati inovacije u operativnom okruženju, ali se ne očekuje da će dosegnuti demonstracijsku ili komercijalnu proizvodnju velikih razmjera.

 

Projektne prijedloge mogu podnijeti pravne osobe (javna ili privatna tijela), a koje se nalaze u državama članicama EU-a, Islandu i Norveškoj.

Projekte koji mogu polučiti dobre rezultate, a nisu dovoljno zreli za bespovratna sredstva, Europska investicijska banka za razvoj projekata može financijski podržati. U okviru ovog poziva prihvatljivi su samo projekti s ukupnim kapitalnim izdacima iznad 7. 500. 000,00 eura.

Projekti se mogu prijaviti putem EU portala na kojem su dostupne informacije o cjelokupnom postupku. Podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni o rezultatima evaluacije u drugom tromjesečju 2023. godine. Ugovaranje i dodjela bespovratnih sredstava očekuju se u četvrtom tromjesečju 2023. godine.

Info dan i webinar o dosadašnjim iskustvima organizirat će se 29. odnosno 30.11.2022. godine, kako bi potencijalni prijavitelji bili u mogućnosti dobiti sve potrebne informacije o ovom pozivu.

Rok za podnošenje prijava po ovom pozivu je do 16.03.2023. godine.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X