logo

Objavljen 200 milijuna kuna vrijedan Natječaj za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

Objavljen je peti Natječaj za provedbu podmjere 17.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske koji će sufinancirati prihvatljive troškove premije osiguranja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 200 milijuna kuna, pri čemu je 150 milijuna kuna predviđeno za biljnu proizvodnju i 50 milijuna kuna za stočarsku proizvodnju.

 

 

Natječaj je predviđen za fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te potiče poljoprivrednike na ugovaranje osiguranja njihove proizvodnje odnosno smanjenje ekonomskih gubitaka prouzročenih nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima.

Intenzitet javne potpore iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000,00 EUR za biljnu proizvodnju te 40.000,00 EUR za stočarsku proizvodnju. U slučaju da korisnik podnese zahtjev za isplatu potpore koji sadrži police osiguranja koje pokrivaju štete i na stočarskoj proizvodnji i na biljnoj proizvodnji, prvo će se utvrditi iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za biljnu proizvodnju, a tek onda će se utvrđivati iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za stočarsku proizvodnju pod uvjetom da zajedno ne prelaze 75.000,00 EUR.

Do sada je u okviru navedene podmjere za osiguranje usjeva, životinja i biljaka hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 620 milijuna kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 25. srpnja 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V4/2020.)

Praktični vodič kroz porezni sustav za OPG-ove

Mediji o nama

ERASMUS + Projekt razmjene mladih “UNESCOnnect us!” / televizijski prilog

ERASMUS + Projekt razmjene mladih “Game of Stones” / televizijski prilog

X