logo

Mladi Dugopolja kroz prvi dugopoljski PUB QUIZ prezentirali rezultate i diseminirali projekt razmjene mladih „UNESCOnnect us!“

U ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine, u Experia baru na zapadnoj šetnici Sportskog centra „Hrvatskih vitezova“, održan je 1. Pub kviz u Dugopolju s ciljem prezentacije, diseminacije i širenja rezultata projekta razmjene mladih „UNESCOnnect us!“.

Besplatni Pub kviz održan je u organizaciji Lokalne akcijske grupa Zagora koja djeluje na području Općina Dugopolje, Dicmo, Klis, Lećevica i Muć sa sjedištem u Dugopolju, u okviru diseminacije i širenja rezultata projekta razmjene mladih „UNESCOnnect us!“ koji je u potpunosti financiran iz programa Erasmus+ u iznosu od 11.250,00 eura. Pitanja su se odnosila na tematiku projekta „UNESCOnnect us!“: UNESCO-ve zaštićene materijalne, nematerijalne i prirodne baštine te na općenita pitanja o Erasmus+ programu. Ukupno 9 timova sudjelovalo je u kvizu, a za prave znalce osigurane su i prigodne nagrade. Pobjedničkom timu LAG Zagora osigurao je večeru u lokalnom OPG-u sa svrhom daljnjeg isticanja važnosti ulaganja u lokalnu nematerijalnu kulturnu baštinu (mediteranska prehrana).

Pub kvizu predhodila je javna prezentacija rezultata i diseminacija projekta razmjene mladih „UNESCOnnect us!“.  Ovo je drugo predstavljanje pozivnih iskustava u provedbi projekta razmjene mladih koji je upravo u svojoj završnoj fazi provedbe. O stvarnim pozitivnim učincima sudjelovanja u projektu razmjene mladih, te o efikasnosti prijenosa znanja i vještina mladih metodama koje se koriste u aktivnostima projekata razmjene, u Dugopolju svjedočili  su sami sudionici aktivnosti razmjene: Karlo Balić, Ivana Balić, Josip Radovan, Marija Delaš i Danijela Rogošić. Okupljenima su predstavili i sam program Erasmus +, a o pozitivnim efektima koje sudjelovanje u organizaciji  i provedbi ovakvih projekata  može donijeti  udrugama, neprofitnim organizacijama koje se bave mladima, a posredno i cijeloj lokalnoj zajednici  govorila je voditeljica LAG-a Zagora koja se u ime svih sudionika projekta razmjene mladih zahvalila nazočnima na izvrsnoj posjećenosti. Posjetitelji – mahom mlađe generacije – pokazali su interes upoznavanja s metodama  neformalnog i informalnog učenja  na načelima kojih se temelje projekti iz EU  programa Erasmus+, a osobito za sudjelovanjem u narednom projektu razmjene mladih u Gruziji „Clean planet is my home“ u organizaciji Millenium Georgia (partnerom na projektu „UNESCOnnect us!), na kojem će  Lokalna akcijska grupa Zagora biti partner u provedbi razmjene mladih.

Cilj 1. Pub kviza koji je u potpunosti zadovoljen bio je diseminirati rezultate projekta „UNESCOnnect us!“ mladima u ruralnoj zajednici na suvremen i zabavan način te obznaniti rezultate projekta „UNESCOnnect us!“,  pridonijeti provedbi i oblikovanju nacionalnih i europskih politika i sustava te poticati sudionike da s drugima razmjenjuju dobru praksu i ono što su naučili sudjelovanjem u aktivnosti mobilnosti.

Nema sumnje, dugopoljska scena pub-kvizova ove bi zime mogla zaživjeti.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X