logo

LAG Zagora sudjelovao u radu I. međunarodne konferencije o praktičnim i teorijskim implikacijama LEADER pristupa u jugoistočnoj Europi

Predstavnici LAG-a Zagora sudjelovali su na Prvoj međunarodnoj konferenciji o praktičnim i teorijskim implikacijama LEADER pristupa u jugoistočnoj Europi koja se u organizaciji LEADER mreže Hrvatske i Društva za razvoj slovenskega podeželja organizirala u Opatiji od 20.-22.11.2019. godine. Više od 300 sudjelovatelja iz 14 zemalja razmjenjivalo je iskustva o razvoju, oblicima i doprinosu LEADER / CLLD-a pristupa održivom razvoju ruralnih područja u zemljama jugoistočne Europe, sa svrhom pripreme za buduće programsko razdoblje 2021.-2027.

U Opatiji se od 20.-22. studenog 2019. godine održala Prva međunarodna konferencija o praktičnim i teorijskim implikacijama LEADER – CLLD pristupa u zemljama jugoistočne Europe. Organizatori konferencije bili su LEADER mreža Hrvatske i Društvo za razvoj slovenskega podeželja, temeljem čega su Hrvatska i Slovenija istaknute kao zemlje partneri ove konferencije. Uz spomenute partnere u organizaciji konferencije sudjelovale su brojne znanstvene i istraživačke ustanove iz Hrvatske i Europe, kao i stručne mreže koje se bave primjenom LEADER – CLLD metodologije ruralnog razvoja. Između ostalih u rad konferencije uključili su se i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Sredozemni agronomski fakultet (CIHEAM IAMM) iz Montpelliera (Francuske), Institut za međunarodne odnose i razvoj (IRMO) iz Zagreba, Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, Hrvatsko agronomsko društvo, BENA – Balkanska okolišna mreža iz Soluna (Grčke), ELARD – Europsko LEADER udruženje za ruralni razvoj iz Bruxellesa (Belgije) SWG RRD – stalna radna skupina za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi. Uz brojna pokroviteljstva općina i gradova s područja LAG-ova Terra Liburna, Vallis Colapis, Frankopan i FLAG-a Vela vrata (Hrvatske) i LAG-a Med Snežnikom i Nanosom (Slovenija), generalno pokroviteljstvo osigurano je iz sredstava tehničke pomoći (mjere 20) Programa ruralnog razvoja Hrvatske i Slovenije.

Prvu međunarodnu konferenciju svečano je otvorila ministrica poljoprivrede RH, gđa. Marija Vučković, koja je tom prigodom istaknula sljedeće: „ Možemo istaknuti da su u programu ruralnog razvoja do sada rezultati prilično dobri i da je do sada objavljeno 97% posto dodijeljene alokacije od dvije milijarde i 400 milijuna eura. Mi smo ugovorili više od 75%, a isplatili smo 42 % dodijeljenih alokacija. Također, želim reći da je jutros krenuo novi val isplata koji će biti vrijedan 300 milijuna kuna, što program ruralnog razvoja po ovim statističkim podacima čini prilično dobrim. Naravno, uvijek može biti bolje i mi se trudimo i dalje, ali moram napomenuti da bez Lokalnih akcijskih grupa to ne može biti do kraja onako kako bi željeli. Moram pohvaliti Lokalne akcije grupe koje se itekako trude da zaživi ovaj pristup odozdo prema gore. To ide prema gore, a do sada je objavljeno niz natječaja od strane 47 od 54 LAG-a, o alokacijama vrijednim nešto više od 350 milijuna kuna za provedbu projekata koji su dodijeljeni Lokalnim akcijskim grupama, a do sada je objavljeno više od 264 milijuna kuna. Svjesni smo da je ponekad problem u sporosti obrade natječajne dokumentacije, no za iduće programsko razdoblje od 2021. do 2027. vjerujem da ćemo zajedno djelovati još brže i konkretnije“.

Kroz tri dana na konferenciji je svoj doprinos dalo 7 eminentnih europskih stručnjaka u LEADER / CLLD području, među kojima Yves Champetier (AEIDL – European Association for Information on Local Development), Karolina Jasinska – Muehleck (DG AGRI  / Europska komisija), Pedro Brosei (FARNET / Europska komisija), Prof. dr. sc. Pascal Chevalier (Faculty of Human Science and Environmental Sciences, University Paul-Valery), Krzysztof Kwatera (Poljsko udruženje LAG-ova), Bojana Markotić Krstinić (LEADER mreža Hrvatske), Prof. dr. sc. Natalija Bogdanov (Agronomski fakultet Sveučilišta u Beogradu), Aleš Zidar (Slovenska mreža ruralnog razvoja), Gustav Nemes (Centar za ekonomske i regionalne studije Mađarske akademije znanosti), Marija Roglić (Fakultet za management Sveučilišta u Montpellieru) i brojni drugi.

Osnovni cilj konferencije bio je pregled razvoja, oblika i doprinosa LEADER / CLLD-a pristupa održivom razvoju ruralnih područja u zemljama jugoistočne Europe s ciljem razmjene iskustava između predstavnika LAG-ova / FLAG-ova, lokalnih dionika s njihovih područja, znanstvenih zajednica i nadležnih zakonodavnih i provedbenih tijela u navedenim zemljama, sa svrhom stvaranja zaključaka koji će pripomoći svima u moduliranju narednog obračunskog razdoblja 2020-2027.  Predstavnici DG AGRE (Europske komisije) i FARNET-a, te Ministarstva poljoprivrede (Odjela za ruralni razvoj i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo), APPRRR-a održali su radne sastanke s predstavnicima hrvatskih LAG-ova i FLAG-ova, na kojima su sudjelovali i predstavnici LAG-a Zagora.

U sklopu konferencije domaćini su organizirali i posjete ulaganjima za 300-njak sudjelovatelja  iz 14 zemalja (Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Kosova, Mađarske, Poljske, Latvije, Francuske, Belgije,… ) koja su realizirana u proteklim razdobljima sredstvima osiguranim kroz LEADER mjere na području Hrvatske i Slovenije.

Zaključci konferencije biti će objavljeni u pisanom obliku kojeg će LEADER mreža Hrvatske javno predstaviti do kraja ovog obračunskog razdoblja, no zasigurno će u istima biti istaknuto kako je u cijeloj jugoistočnoj Europi ipak prepoznata jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice kao modula za održivi teritorijalni razvoj ruralnog prostora te kako će isto biti i konkretno naglašeno u smjernicama za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X