logo

LAG Zagora sudjelovao u provedbi aktivnosti međuteritorijalnog projekta suradnje “KLUB 7” na području LAG-a Šumanovci

Od 14. do 17. lipnja 2023. godine, predstavnici LAG-a Zagora boravili su na području LAG-a Šumanovci u okviru projekta među teritorijalne suradnje “KLUB 7“.

 

 

 

 

 

Projektne aktivnosti počele su u jutarnjim satima 15. lipnja tradicionalnim slavonskim doručkom u Slavonskoj kući u Bošnjacima, nakon čega su uslijedila predavanja u Poljoprivredno – poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima. Sutradan su sudionici posjetili Šumarski muzej u Bošnjacima koji je otvoren 2007. godine te predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka nadaleko poznatog kao slavonskog hrasta. Potom je uslijedio posjet Slavonskoj šumi i najstarijem svetištu na području Vukovarsko-srijemske županije – Svetištu Majke dobre nade u Šumanovcima.

                                       

Sudionici su imali priliku posjetiti i kuću „Šokačka lady“ u vlasništvu obitelji Maroševac, a koja je otvorena 2022. godine. Vrijedni supružnici Kata i Marko, neumorni čuvari tradicije i narodnih običaja, odlučili su u šokačkoj kući, staroj više od stotinu godina, sačuvati i ponuditi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije. Taj doživljaj uključuje lokalne i baštinske posebnosti, ali i domaće tradicionalne kuhinje. Destinacija koja se prostire na više od 2000 kvadrata turista vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi te odmak od užurbane stvarnosti.

Na ovom događaju održana je pokazna turistička tura (itinerar) koja je realizirana između niza lokalnih dionika koji zajednički surađuju na isporuci održivog i inovativnog turističkog proizvoda temeljenog na odrednicama lokalnog prostora uz poštivanje okoliša. Itinerar u ovom obliku prvi put je proveden za potrebe projekta „KLUB 7”. On je rezultat suradnje različitih dionika: udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja LAG-a Šumanovci.

Po završetku itinerara sudionici su sudjelovali u ispunjavanju pisanih anonimnih anketa o zadovoljstvu sudionika. Rezultate će obraditi glavni partner projekta i domaćin radionice LAG Šumanovci te ih predati svim uključenim dionicima itinerara kao podlogu za eventualna poboljšanja i/ili daljnja unapređenja usluga u okviru budućeg turističkog kluba proizvoda.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X