logo

LAG Zagora sudjelovao u provedbi aktivnosti međuteritorijalnog projekta suradnje “KLUB 7” na području LAG-a Sjeverna Bilogora

Od 10. do 13. svibnja 2023. godine, predstavnici LAG-a Zagora boravili su na području LAG-a Sjeverna Bilogora u okviru projekta među teritorijalne suradnje “KLUB 7“.

 

 

 

 

 

Projektne aktivnosti počele su u jutarnjim satima 11. svibnja 2023. godine, a dobrodošlicu svim sudionicima zaželio je KUD Veliko Trojstvo u srijedu navečer nakon zajedničke večere u Planinarskom domu „Kamenitovac“.

U četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru, održana je edukacija za sve sudionike iz svih LAG-ova partnera i lokalne zainteresirane s područja LAG-a Sjeverna Bilogora. Edukacija je obuhvatila stvaranje specijalizirane ugostiteljske ponude, standarde i oznake kvalitete, trendove u ugostiteljstvu i interpretiranju lokalnih tradicijskih vrijednosti kroz ugostiteljsku ponudu. Predavač je bio mr. sc. Branimir Blajić. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i naučiti više o mogućnostima promocije destinacije kroz lokalnu ugostiteljsku ponudu. Edukacija se održala u Romskoj kući Udruge Lovara. Romska kuća/Homano Kher je tradicionalna drvena kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara koji žive u čvrstom objektu te je tradicijski i turistički objekt jedinstven u Europi. U kući je postavljena trojezična izložba (hrvatsko-romsko-engleska) njihove povijesti i tradicije. Uz objekt imaju zasađeno polje lavande. Život Roma Lovara usko je povezan s konjima, a bili su posebno vješti u liječenju njihovih bolesti. Registrirani su kao Horse welcome punkt. Nakon edukacije, domaćini Slađana i Goran Đurđević održali su prezentaciju Romske kuće i običaja Roma Lovara. Nakon ručka i romskih specijaliteta, sudionici su se zaputili u Veliku Pisanicu u Kušaonicu Aro, obrt za proizvodnju sokova. Njihova priča počinje pokretanjem OPG-a Pali koji se bavi proizvodnjom ploda aronije na površini od 1 ha (1500 sadnica). Pokrenuli su i obrt za preradu i usluge zbog potrebe proširenja poslovanja. Bave se proizvodnjom prirodnih sokova od različitog voća te rakija i džina. Za konje i njihove jahače uvijek spremno čekaju jabuke. Nakon prezentacije kušaonice i pogona za preradu, uslijedila je večera uz prigodnu degustaciju proizvoda.

U petak, 12. svibnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru (osnovi budućeg Turističkog kluba proizvoda) u jutarnjim satima sudionici su posjetili Agroturizam „Na Malenom brijegu“ u Ribnjačkoj. Na brijegu okruženom šumom, u društvu toplokrvnih konja, ovaca pasmine romanovska i domaće peradi, domaćin Vlado, uz zdravicu dobrodošlice, ispričao je priču o Agroturizmu. Kao pravi čuvar mitološke baštine, sudionike je poveo stazom Začudnih bića i prepričao im priče kazivača o Glođanima, Vedima, Coprnicama i Vilama. Vlado je i certificirani vodič turističkog jahanja, a njegov Agroturizam nalazi se na prvoj certificiranoj konjičkoj stazi u Hrvatskoj. „Bilogorska konjička staza“ duga je 90 km, certificirana je ISO certifikatom i na njoj možete pronaći dvadesetak Horse welcome punktova. Nakon degustacije domaće hrane, sudionici su sudjelovali u vožnji quadovima bilogorskom šumom, radionici izrade tradicionalnog svečarskog kruha kovrtanja i druženju s konjima. U poslijepodnevnim satima, sudionici su krenuli prema Velikom Trojstvu i OPG-u Rebić koji se bavi uzgojem konja i kobiljim mlijekom. Osim što prodaju svježe i smrznuto kobilje mlijeko, proizvode i kozmetiku s kobiljim mlijekom. Ova mlada obitelj pionir je u proizvodnji kozmetike s kobiljim mlijekom. Uz obilazak imanja, druženje s konjima, prezentaciju proizvoda i degustaciju kobiljeg mlijeka, sudionici su imali priliku i vidjeti kako nastaju sapuni s kobiljim mlijekom. Nakon prezentacije OPG-a Rebić, sudionici su otišli na večeru u Kušaonicu OPG-a Bačak u Velikom Trojstvu. OPG Bačak nadaleko je poznato po svom majstorstvu tikvarenja, a butternut tikva je njihov prvi i osnovni proizvod.

Na ovom događaju održana je pokazna turistička tura (itinerar) koja je realizirana između niza lokalnih dionika koji zajednički surađuju na isporuci održivog i inovativnog turističkog proizvoda temeljenog na odrednicama lokalnog prostora uz poštivanje okoliša. Itinerar u ovom obliku prvi put je proveden za potrebe projekta „KLUB 7”. On je rezultat suradnje različitih dionika: ruralnog smještaja (Agroturizam i Planinarski dom), udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja LAG-a Sjeverna Bilogora.

Po završetku itinerara sudionici su sudjelovali u ispunjavanju pisanih anonimnih anketa o zadovoljstvu sudionika. Rezultate će obraditi glavni partner projekta i domaćin radionice LAG Sjeverna Bilogora te ih predati svim uključenim dionicima itinerara kao podlogu za eventualna poboljšanja i/ili daljnja unapređenja usluga u okviru budućeg turističkog kluba proizvoda.

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X