logo

LAG Zagora sudjelovao u provedbi aktivnosti međuteritorijalnog projekta suradnje “KLUB 7” na području LAG-a “Marinianis”

Od 19. do 22. travnja 2023. godine, predstavnici LAG-a Zagora boravili su na području LAG-a „Marinianis“ u okviru projekta među teritorijalne suradnje “KLUB 7“.

 

 

 

 

 

U četvrtak, 20. travnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru, (osnovi budućeg Turističkog kluba proizvoda) od 10:00 do 12:00 sati sudionici su posjetili Posjetiteljski centar „Dravska priča“ (Noskovci), smješten u srcu zaštićene prirode, gdje su, uz stručno vodstvo i zanimljive interaktivne sadržaje, upoznati o važnosti bioraznolikosti i očuvanju prirodne baštine. Nakon toga, sudionici su se uputili prema OPG-u Hrgović (Vaška) gdje su boravili od 12:00 do 13:30 sati. OPG Hrgović bavi se uzgojem šećerne repe, pšenice, kukuruza šećerca i boba na poljoprivrednim površinama uz podzemno navodnjavanje iz sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška koji je jedinstveni sustav navodnjavanja ovakve vrste u Hrvatskoj. Nositelj OPG-a, Siniša Hrgović, poveo je sudionike organiziranim prijevozom, traktorom i prikolicom, u obilazak navedenih poljoprivrednih površina. Nakon posjeta OPG-u Hrgović, uslijedio je povratak u Višnjicu gdje je održano predstavljanje Pustare Višnjica te su sudionici obišli cjelokupno imanje. Pustara Višnjica primjer je promicanja lokalnih tradicijskih vrijednosti kroz ugostiteljsku ponudu. Na imanju Višnjica organiziran je mini – sajam malih poljoprivrednih proizvođača sa područja LAG-a „Marinianis“ na kojemu su mali proizvođači predstavili svoje proizvode i inovacije. Izlagači na sajmu bili su sljedeći: Organica Vita (ekološki proizvođač ljekovitog bilja, uljarica te hladno prešanih ulja, namaza i proteina), Kufner d.o.o. (proizvođač vina), Školska zadruga Srednje škole Marka Marulića Slatina (proizvodnja sapuna od masti crne slavonske svinje te pralina sa džemom od autohtonih voćnih vrsta), Šapica d.o.o. (proizvodnja tradicijskih kolača i proizvoda bez glutena), Udruga žena Josipovo (rukotvorine) i OPG Medved Biljana (proizvodnja meda). Nakon sajma organizirana je večera u hotelu.

U petak, 21. travnja 2023. godine, prema prethodno pripremljenom itineraru, u vremenu od 09:00 do 14:00 sati u Višnjici je održana edukacija za sve sudionike iz svih LAG-ova partnera i lokalne zainteresirane dionike s područja LAG-a „Marinianis“ gdje su obrađene teme vezano uz trendove u turizmu, njihova povezanost sa proizvodnjom hrane, profili gostiju i kupovni ciklus, Case study Terme Sveti Martin, kratki lanci opskrbe te suveniri. Predavanje je vodio mr. sc. Branimir Blajić. Nakon ručka, sudionici su se zaputili u Slatinu, u Posjetiteljsko – interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina“. Centar se nalazi u neposrednoj blizini Sequoie, stabla mamutovca starog preko 130 godina koji predstavlja okosnicu ovog posjetiteljskog centra. Posjetiteljski centar sastoji se od interpretacijskog centra s multimedijalnim sadržajem o Sequoi i životu stanovnika Slatine u vrijeme Pejačevića, prostora za edukacije i prezentacije, konferencijske dvorane i restorana. Nakon toga, sudionici su posjetili GEO info centar u Voćinu. Ovaj interpretacijski centar nalazi se unutar zaštićenog područja geoparka Papuk koji je pod zaštitom UNESCO-a još od 2007. godine te je član Svjetske mreže geoparkova i Europske mreže geoparkova kao prvi geopark u Hrvatskoj. Sudionici su imali priliku putem interaktivnih i multimedijalnih sadržaja posegnuti milijunima godina u povijest i upoznati se sa bogatom geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom baštinom Papuka. Kroz 4D i 3D projekcije u višeosjetilnoj kino-dvorani sudionici su saznali i doživjeli vlastitim osjetilima kako je nastajao naš planet te kako se razvijao život na papučkom području od nastanka svijeta do danas. Sukladno itineraru, dan je nastavljen posjetom OPG-u Mašala (Gornji Meljani). Malo poljoprivredno gospodarstvo sa sjedištem u Slatini te imanjem koje je smješteno Gornjim Meljanima, na području Općine Voćin, osnovano je 2020. godine, bavi se uzgojem ovaca i crne slavonske svinje te je rezultat hobija vlasnika, Gordona Turka. Sa OPG-a Mašala, sudionici su se uputili prema Višnjici.

Na ovom događaju održana je pokazna turistička tura, tj. itinerar koji je realiziran između niza lokalnih dionika koji zajednički surađuju na isporuci održivog i inovativnog turističkog proizvoda temeljenog na odrednicama lokalnog prostora i uz poštivanje okoliša. Itinerar u ovom obliku proveden je prvi puta za potrebe projekta “KLUB 7”, te je rezultat suradnje različitih dionika: udruga, javnih ustanova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalih gospodarstvenika na području LAG-a „Marinianis“. Sve zajedno, u jedan zaokruženi turistički itinerar za daljnju ponudu, posložio je obrt DATASOFT.

Po završetku itinerara sudionici su sudjelovali u ispunjavanju pisanih anonimnih anketa o zadovoljstvu sudionika, rezultate kojih će obraditi partner projekta i domaćin radionice – LAG „Marinianis“ i predati ih svim uključenim dionicima itinerara kao podlogu za eventualna poboljšanja i/ili daljnja unapređenja usluga u okviru budućeg turističkog kluba proizvoda.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X