logo

LAG Zagora sudjelovao u provedbi aktivnosti međuteritorijalnog projekta suradnje “KLUB 7” na području LAG-a Bosutski niz

Od 05. do 08. srpnja 2023. godine, predstavnici LAG-a Zagora boravili su na području LAG-a Bosutski niz u okviru projekta među teritorijalne suradnje “KLUB 7“.

 

 

 

Projektne aktivnosti počele su u Nijemcima, u jutarnjim satima 06. lipnja predavanjem “Uloga zaštićenih dijelova prirode u razvoju ruralnog turizma”  dr. sc. Dalie Matijević. Uslijedio je posjet Centru za promatranje ptica Nijemci koji je smješten je u blizini šume, okružen oranicama, salašima i rijekom Bosut te je idealno mjesto za odmor u prirodi.

   

Sudionici su imali priliku voziti quadove i bicikle uređenim stazama u Spačvanskoj šumi, te uživati u vožnji kanuima po rijeci Bosut. Uslijedio je obilazak Rakovačkih zidina i razgledavanje ostataka rimokatoličke crkve koji su se smjestili južno od Vinkovaca, s desne strane ceste za Rokovce. Sudionici su posjetili i Otočku suvaru, mlin na konjski pogon koji datira iz 19. stoljeća, a predstavlja spomenik najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Na ovom događaju održana je pokazna turistička tura (itinerar) “Idemo u Srijem” koja je realizirana između niza lokalnih dionika koji zajednički surađuju na isporuci održivog i inovativnog turističkog proizvoda temeljenog na odrednicama lokalnog prostora uz poštivanje okoliša. Itinerar u ovom obliku prvi put je proveden za potrebe projekta „KLUB 7”. On je rezultat suradnje različitih dionika: udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja LAG-a Bosutski niz.

Po završetku itinerara sudionici su sudjelovali u ispunjavanju pisanih anonimnih anketa o zadovoljstvu sudionika. Rezultate će obraditi glavni partner projekta i domaćin radionice LAG Bosutski niz te ih predati svim uključenim dionicima itinerara kao podlogu za eventualna poboljšanja i/ili daljnja unapređenja usluga u okviru budućeg turističkog kluba proizvoda.

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X