logo

LAG Zagora na radionici “Integrirani lokalni razvoj provedbom LEDAER/CLLD-a – uvod u vrednovanje LAG-ova/LRS-a i jačanje međusobne suradnje LAG-ova“

LMHLEADER mreža Hrvatske u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Društvom za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) i LAG-om “Sava” u Jastrebarskom je od 13. do 16. studenog održala radionicu „Integrirani lokalni razvoj provedbom LEDAER/CLLD-a – uvod u vrednovanje LAG-ova/LRS-a i jačanje međusobne suradnje LAG-ova“.

 

Prvi dan radionice započeo je  terenskim obilaskom područja LAG-a „Sava“, pa su sudionici posjetili: OPG Bresnica kao primjer dobre prakse i korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja (Mjera 6, podmjera 6.1); Repro Eko imanje kao primjer promocije ruralnog turizma i turizma doživljaja te spomenik vrtne arhitekture – Perivoj dvorca Erdödy kao primjer projekta financiranog iz ESI fondova. Sudionicima su predstavljene europske smjernice za jačanje LEADER/CLLD pristupa integriranom razvoju lokalnih područja u novom programskom razdoblju 2021.-2027., kao i načini vrednovanja i dodane vrijednosti LAG-ova provedbom LRS s osnovnim metodološkim postavkama i obvezama interne međuevaluacije LAG-ova. Drugi dan radionice bio je usmjeren na pripremu za vrednovanje (evaluaciju) provedbe LRS-a i rada LAG-ova u razdoblju 2014-2018. u Republici Hrvatskoj, a predstavnici LAG-ova Republike Slovenije iznijeli su svoja iskustva u  provedbi vrednovanja LRS i rada LAG-ova. Radionica je nastavljena terenskim obilaskom područja LAG-a „Sava“: posjet području Javne ustanove „Zeleni prsten“; Plješivici kao primjeru dobre prakse razvoja održive poljoprivrede u području zaštićene prirode; posjet Rudniku Svete Barbare u Rudama (prezentacija EU projekta „Bogatstvo podzemlja nekad i danas“)  i Grgosovoj špilji u Otruševcu. Trećeg dana radionice predstavljanji su prijedlozi projekata suradnje LAG-ova na nacionalnoj razini, u okviru kojih je voditeljica LAG-a Zagora gđa Marijana Botić Rogošić, zajedno s gđom Renatom Butkom iz LAG-a Marinianis, prezentirala zajednički projektni prijedlog „Tradicijska baština – riznica identiteta LAG-ova“, nakon čega su održane interaktivne konzultacije za odabir prioritetnih projekata i programiranje partnerstva.

 

LMH 2

 

 

 

 

 

 

Radionica je završena interaktivnim konzultacijama za odabir prioritetnih elemenata metodologije vrednovanja LAG-ova i provedbe LRS u RH.

Prijedlog projekta suradnje: Tradicijska baština-riznica identiteta LAG-ova (LAG Marinianis i Zagora)

 

 

 

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X