logo

LAG Zagora na predstavljanju hrvatskih inovacija u Europskom parlamentu

Od 16. do 18. travnja 2019. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu, LAG Zagora prisustvovao je tematskoj raspravi i otvorenju izložbe “Hrvatske inovacije – vizionari koji su oblikovali Europu“, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca.

Izložbom, koju je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala, europskoj javnosti prikazane su najznačajnije povijesne inovacije Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke i drugih, a također su izložene i suvremene inovacije naših inovatora i kompanija poput Rimac Automobili, Greyp Bikes, Končar, ALTPRO i brojnih drugih koji svojim domišljatim rješenjima pozitivno utječu na razvoj društva.

Zastupnik Škrlec naglasio je kako je svrha izložbe podizanje svijesti europske javnosti o inovacijama hrvatskih inovatora koje su doprinijele razvoju europskog društva, kulture i znanosti, a s čijim podrijetlom ljudi nisu u dovoljnoj mjeri upoznati. Tehnološke inovacije doprinose napretku čovječanstva, a zbog povezanosti s gospodarstvom potiču pozitivne promjene u društvu i primjenu načela kružne ekonomije. Tako se ovom izložbom pokazuje da i u Hrvatskoj postoje inovatori koji nude ekološki prihvatljiva rješenja poput zaštite od buke i poplava, pročišćavanja zraka, alternative jednokratnoj plastici i smanjenju emisija CO2. Zastupnik Škrlec posebno je istaknuo i naše mlade inovatore koji su smislili sjajna rješenja poput pametne narukvice za punjenje mobilnih uređaja i aplikacije za pametno gospodarenje otpadom.

U Europskom parlamentu organizirana je i tematska rasprava o izazovima s kojima se inovatori suočavaju pri razvoju inovacija, pronalasku financiranja i plasmanu proizvoda na europsko tržište. U raspravi su sudjelovali: prof. dr. sc. Bojan Jerbić (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu; Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava),  doc. dr. Darko Chudy (KB Dubrava), poduzetnica-inovatorica Josipa Majić, gradonačelnik Sv. Nedelje Dario Zurovec i inovator Siniša Brođanac.

Sudionici rasprave su zaključili kako su, s obzirom na razvoj modernih tehnologija i ubrzanu globalizaciju, inovatori danas suočeni sa sve većom konkurencijom i pritiskom da proizvod čim prije plasiraju na tržište zbog čega nestaju granice između razvoja inovacija i poduzetništva. Stoga je potrebno  identificirati prepreke koje koče razvoj inovacija u Republici Hrvatskoj i prepoznati prilike koje našim inovatorima otvaraju javne politike EU-a. Europska unija je prepoznala važnost poticanja inovacija, tako da je za novo programsko razdoblje 2021.-2027. dogovoreno povećanje financijskih sredstava za Obzor Europa koji je ključni program EU-a za razvoj inovacija. Prema podatcima iz 2017. godine Hrvatska izdvaja 0,86% BDP-a za istraživanje i razvoj, što je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 2,06% BDP-a. Da bi Hrvatska bila barem na razini prosjeka Europske unije, potrebna su veća izdvajanja za znanost, istraživanje i razvoj kako bi se stvorila zdrava klima za razvoj inovacija.

Izložba u digitalnom obliku dostupna je OVDJE.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X