logo

LAG Zagora lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima predstavio vlastito djelovanje

LAG Zagora lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima predstavio vlastito djelovanje , Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 u svrhu jačanja kapaciteta za izradu zajedničke lokalne razvojne strategije.

U Domu kulture u Dugopolju, 4. studenog 2015. godine LAG Zagora održao je radionicu za predstavnike poljoprivrednih gospodarstava sa svog područja na kojem je svim nazočnim poljoprivrednicima i onima koji se iznova ili po prvi put žele baviti poljoprivredom na području Općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć, predstavio Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 u svrhu jačanja kapaciteta za izradu zajedničke lokalne razvojne strategije LAG-a Zagora.

PB040401

U suradnji s Razvojnom agencijom RERA-om,  LAG Zagora održao je radionicu za predstavnike poljoprivrednih gospodarstava  sa svog područja.  Na radionici su se lokalna poljoprivredna gospodarstva ali i oni potencijalni budući gospodarstvenici imali prigodu upoznati se s radom LAG-a, Programom ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 i mogućnostima koje će se kroz navedeni period dati malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima u smislu realizacije projekata koji mogu biti sufinancirani sredstvima iz europskih fondova.

PB040383

Upravo je u svom izlaganju gđa. Marijana Botić Rogošić, voditeljica LAG-a Zagora istaknula  važnost sudjelovanja poljoprivrednih gospodarstava u izradi LRS-a s obzirom da je značajan dio sredstava EU namijenjen  financiranju i sufinanciranju projekata koje pokreću mali i srednji poduzetnici, osobito poljoprivrednici u cilju osnaživanja sela i prekida trenda iseljavanja i depopulacije ruralnih područja. Predsjednik je LAG-a Zagora, gosp. Stipe Rogošić, pozvao sve nazočne predstavnike poljoprivrednih gospodarstava da se odazovu pozivu Lokalne akcijske grupe i aktivno uključe u proces izrade lokalne razvojne strategije koja mora biti ključnim razvojnim strateškim dokumentom koncipiranim od strane svih prvenstveno poduzetnih i proaktivnih žitelja LAG-a Zagora koji svojim radom i rezultatima umanjuju gospodarsku stagnaciju i potiču razvojne mehanizme i gospodarske aktivnosti kao generatore pozitivnih učinaka osobito na kvalitetu života u Zagori.

PB040406

Gospodin Tonči Božanić, zamjenik ravnatelja i voditelj Odjela ruralnog razvoja Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije  RERA, te viši stručni suradnik gosp. Marijan Guć iz navedene Ustanove predstavili su propozicije otvorenog natječaja i  kriterije za realizaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 50.000 EUR iz mjere 6., podmjere 6.1. Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”.

Gđa. Ankica Rogošić, agronom i viša stručna savjetnica za stočarstvo Savjetodavne službe Ministarstva poljoprovrede dala je niz korisnih savjeta budućim nositeljima i članovima poljoprivrednih gospodarstava, te nazočnima približila pravno-ekonomske značajke osnivanja i vođenja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X