logo

LAG Zagora i LEADER mreža Hrvatske na Mosoru predstavili mogućnosti financiranja projekata planinarskih društava

mosor - fotka 2U sklopu predstavljanja Međunarodnog projekta VIA DINARICA u organizaciji udruga Via Dinarica Croatia sa sjedištem u Zagrebu i Terra Dinarica sa sjedištem u Sarajevu, uz domaćinstvo HPD-a „Mosor“, na Planinarskom domu „Umberto Girometta“ na Mosoru, 27.01.2018. godine LEADER mreža Hrvatske i LAG Zagora predstavili mogućnosti financiranja projekata planinarskih društava u RH.

U subotu, 27.01.2018. godine u Planinarskom domu „Umberto Girometta“ na Mosoru održana je radionica udruga Via Dinarice i Terra Dinarice, na kojoj je predstavnicima planinarskih udruga s područja Dalmacije predstavljen međunarodni projekt Via Dinarica. Kao međunarodni projekt, Via Dinarica, ima cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskog gorja, poticanje održivog razvoj ponude i potencijala usklađenim djelovanjem 7 uključenih država (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije), koje prirodno povezuje Dinarsko gorje, uz očuvanje prirodne i kulturne raznolikosti tog prostora.

 

via dinarica

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je potaknut uspješnim primjerom Via Alpine, puta koji je umrežavanjem osam alpskih država kroz europske i druge fondove omogućio ulaganje značajnih sredstava u razvoj alpske regije i njezinih potencijala. Prostor Dinarskog gorja ima sve preduvjete da se na sličan način, uz osmišljeno korištenje fondova i uvažavanje specifičnosti, unaprijede potencijali. Projekt Via Dinarica ukazuje na potencijale koje regija ima, kako za regionalni razvoj i pustolovni turizam, tako i za sportske i društvene djelatnosti u planinskim područjima.

Projekt Via Dinarica inicirao je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. UNDP kao nositelj projekta gradi mrežu partnera i suradnika na nacionalnoj razini. U Hrvatskoj su kao ključni dionici za razvoj projekta Via Dinarica prepoznati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP), Hrvatski planinarski savez (HPS), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Na radionici su nazočni predstavnici planinarskih društava Dalmacije i HGSS, nastojali pružiti što više informacija o stanju pojedinih planinarskih staza, putova, stanja objekata (planinarskih domova i skloništa) koji se nalaze na stazama, mogućnosti definiranja i uređenja poveznih kapilarnih staza kojima bi se mogle povezati postojeće 3 staze (zelena, bijela i plava) kao i niza manjih staza koje bi sa postojećih navedenih glavnih pravaca vodili do interesantnih mikro lokacija (lokalnih kulturnih i povijesnih znamenitosti te smještajnih kapaciteta i lokalne ugostiteljske i gastro-enološke ponude). Dijelom LAG-a Zagora prolazi plava staza koja zahvaća dio planina Kozjak i Mosor. I mada glavna plava staza prolazi južnom stranom obaju planina, potencijal koji se vidi na sjevernim stranama nije zanemariv. Ujedno preko područja LAG-a Zagora moguće je osmisliti i kapilarne staze koje bi mogle povezati plavu sa bijelom stazom.

Predsjednik LEADER mreže Hrvatske, gosp. Milan Medić i voditeljica LAG-a Zagora, Marijana Botić Rogošić, na kraju su višesatne radionice, svim nazočnim predstavnicima planinarskih društava približili mogućnosti financiranja projekata planinarskih društava, kako iz Programa ruralnog razvoja RH, tako i iz drugih europskih izvora.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X