logo

Javno predstavljanje u sklopu (ex)PRESS – PROGRESS projekta – “Izložba i demonstracija hrvatskih tradicijskih glazbala”

U utorak 23.11.2021. u 19:00 sati, u sklopu projekta (ex) PRESS-PROGRESS nositelja Lokalne akcijske grupe Zagora i partnera (Udruga “DAR”, KUD “Pleter” Dugopolje, HPD “Ljubljan” Dugopolje, Narodna knjižnica u Dugopolju i Općina Dugopolje), u prostorijama PRESS centra u sklopu stadiona “Hrvatski vitezovi” u Dugopolju, održat će se javno predstavljanje – “Izložba i demonstracija hrvatskih tradicijskih instrumenata”

Hrvatska tradicijska glazba dio su cjelokupne  kulture glazbe  i glazbovanja u Hrvatskoj. Neizostavan su dio naše kulturne povijesti i naslijeđa i jedna od odrednica koja nam pomaže zrcaliti sebe u kulturi drugih, prepoznati poveznice s drugim narodima i njihove utjecaje na nas same nastale kroz burnu hrvatsku povijest.

Izložbom će biti obuhvaćeno 40-ak različitih vrsta hrvatskih glazbala kao i glazbala Hrvata koji žive u dijaspori (BiH, Vojvodini i Mađarskoj) podijeljeni po skupinama: idiofoni, aerofoni, membrofoni, kordofoni i glazbala igračke. Osnovni cilj izložbe je očuvanje i zaštita hrvatskih tradicijskih instrumenata, za naraštaje koji dolaze, na području ruralnih područja Splitsko-dalmatinske županije.

Izložba započinje u 19:00 h te će se ista održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. S obzirom na postojeće mjere Nacionalnog stožera, potrebno je prijaviti svoj dolazak i ponijeti zaštitnu masku.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X