logo

Osnovan LAG Zagora

U dvorani dugopoljskog Doma kulture danas je održana osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe (LAG) Zagora. Osnivači ove udruge su općine Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Dicmo, sa sjedištem u Dugopolju.

Osnivačkoj skupština LAG-a Zagora, uz predstavnike osnivača načelnike općina – Dugopolja Stanko Balić, Klisa Jakov Vetma, Lećevice Ante Baran, Muća Filip Stupalo i Dicma Ivan Maretić sa svojim suradnicima, nazočili su župan Zlatko Ževrnja i županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić te ostali zainteresirani mještani navedenih jedinica lokalne samouprave.

Mosor_sjever_web

Pozdravljajući inicijativu osnivanja ovog LAG-a, župan Zlatko Ževrnja je istaknuo:‘Ovo je šesti po redu osnovani LAG u županiji, čija je površina 606.06 kilometara kvadratnih, a koji obuhvaća općine Klis, Dugopolje, Lećevica, Muć i Dicmo, uglavnom ruralnog područja. Indeks razvijenosti je 85,49 posto, što je značajno ispod državnog prosjeka. Ovo utemeljenje LAG-a ima strateško značenje i najpogodniji za dobiti novac za razne projekte. Najveći dio sredstava EU daje za ruralna područja i tu je svakako velika prilika za ovaj LAG, odnosno općine koje u njemu participiraju. Isto tako, za male i srednje poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike LAG pruža najbolje mogućnosti za povlačenje potrebitih sredstava iz EU fondova’, naglasio je župan Zlatko Ževrnja, ističući kako će se putem ovog LAG-a dobrim dijelom riješiti i pitanje infrastrukture koja je slaba na ovom djelu, a to je izgradnja i rekonstrukcija cesta, pitanje rješavanja vodoopskrbnog sustava i elektromreže te ostalih životnih i razvojnih potreba stanovništva.

U radnom dijelu skupštine održan je izbor tijela Udruge LAG Zagora. Za predsjednika ke izabran Stipe Rogošić, donačelnik Dugopolja, a za zamjenike Ivan Maretić, načelnik Dicma i Ante Baran, načelnik Lećevice. U Upravni odbor izabrano je 15 članova – po 3 predstavnika iz općina osnivača, te 5 članova Nadzornog odbora, u kojemu je također ravnomjerna zastupljenost – po jedan predstavnik iz svake općine. Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, voditelj LAG-a Stipe Rogošić je kazao:‘Upravni odbor dati će maksimalno od sebe i vjerujem da ćemo neke projekte uspjeti dobiti i da ćemo raditi na razvoju Dalmatinske zagore. Cilj nam je svoje djelovanje usmjeriti na razvoj ruralnog područja Dalmatinske zagore, a prvi bi im zadatak trebao biti izrada lokalne razvojne strategije i projekata, a LAG će neke od tih projekata prijavljivati na EU fondove’, istaknuo je predsjednik Udruge LAG Zagora Stipe Rogošić.

Mucko_polje_web

Uz općine Dugopolje, Klis i Muć koji se po prvi puta na ovakav način udružuju u Lokalne akcijske grupe, dvije su općine već bile u sastavu drugih udruga. Tako je do sada Općina Lećevica bila u LAG-u More i Zagora, a Općina Dicmo u sastavu LAG-a Cetinska krajina.

Zbog čega su Dicmanjani napustili dosadašnju udrugu i pristupili novoosnovanom LAG-u Zagora upitali smo načelnika Općine Dicmo Ivana Maretića:‘Najprije želim zahvaliti čelnicima LAG-a Cetinske krajine na dosadašnjoj suradnji. Napravilo se koliko se moglo, a Općina Dicmo nije bila zadovoljna s rezultatima rada niti sa samim predstavljanjem Općine. To je bio i razlog što smo pristupili LAG-u Zagora, gdje u Upravnom odboru imamo tri naša predstavnika i svi su gospodarstvenici. Razvoj gospodarstva je u konačnici i jedan od bitnih ciljeva ovog udruživanja. Nama su bitna dva segmenta razvoja – općina u cjelini u razvoju svih sedam naselja i gospodarske zone, a da gospodarstvenici efikasnije riješe pitanje svojih projekata’, naglasio je dicmanjski načelnik Maretić, ističući kako će pored ovih prioritetnih programa Općina Dicmo u okviru ovog LAG-a raditi na razvoju i drugih grana kao što su seoski turizam, poljoprivreda i slično.

‘Način na koji smo pristupili samom početku djelovanja ovog LAG-a daje nam za pravo vjerovati u ostvarivanje svih naših zacrtanih ciljeva’, kazao je načelnik Općine Dicmo Ivan Maretić.

Autor: Ante Botić       Izvor: http://www.ferata.hr/osnovan-lag-zagora/

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X