logo

Edukacijom i marljivim radom do nacionalnih turističkih nagrada

Slijedeći primjere dobre prakse u vlastitom LAG-u, Etno selo Zagora iz Mihovilovića / Klisa koje je osvojilo nacionalnu turističku nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ za najboljeg poduzetnika u ruralnom turizmu 2015., odnosno Etno-eko sela „Škopljanci“ iz Radošića / Lećevice koje je osvojilo istu turističku nagradu za ruralno-turističku manifestaciju 2010.,     10-tak predstavnika potencijalnih i registriranih OPG-ova i tvrtki koje se bave turističkom odnosno ugostiteljskom djelatnošću na području našeg LAG-a, sudjelovalo na dvodnevnoj edukaciji „Za razvoj ruralnih krajeva“ u Sinju.

Sinj radionica

U hotelu Alkar u  Sinju  07. i 08. travnja 2016. godine održan je specijalistički edukacijski seminar „Za razvoj ruralnih krajeva“ u okviru obrazovanja za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni razvoj. Na seminaru je sudjelovalo pedesetak predstavnika potencijalnih i registriranih OPG-ova i turističkih seljačkih gospodarstava, te poduzetnici u ruralnom turizmu,  od kojih je desetak predstavnika bilo s područja LAG-a Zagora. Seminar je organizirao Klub  članova „Selo“ u suradnji s HF Eko Etno Grupa d. o. o., Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom grada Sinja.

 

Predavači seminara su bili mr. sc. Dijana Katica, predsjednica uprave HF Eko Etno Grupa d.o.o. i Kluba članova ‘Selo’, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Marin Fak, predstavnik Ministarstva turizma Bosiljko Domazet, direktor seljačke zadruge ‘Ruralis’ Robert Baćac, predstavnik Agencije za vinski turizam Dražen Plasaj, vlasnik ugostiteljskog objekta ‘Atrium’ Mario Pavić te dobitnica zlatne povelje ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske’ za najbolje  turističko seljačko obiteljsko gospodarstvo za 2015. godinu Jasminka Rakić- Horvat.

Prvog dana seminara, 07. travnja, na samom početku, prisutnima su se obratili mr. sc. Dijana Katica koja je u ime organizatora konstatirala da je cilj seminara  sudionicima pružiti znanja o poticanju snažnije poljoprivredne proizvodnje i turističko-ugostiteljskih usluga u svrhu održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja, zatim  Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske i  Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski, koji je naglasio važnost ovog događaja u promociji ruralnog razvoja cijelog zagorskog dijela naše županije.

Tijekom svečanosti otvaranja dodjeljena su priznanja svim sudionicima s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su sudjelovali u turističkoj akciji na razini Hrvatske “Suncokret ruralnog turizma 2015.”

Zatim su sudionici odslušali predavanja na temu Marketing i brendiranje ruralnog turizma (u okviru kojeg su prezentirane osnovne značajke marketinga, promidžba, brendiranje i suradnja s turističkom industrijom), Domaći i strani izvori financiranja i Primjeri dobre prakse iz drugih dijelova Republike Hrvatske.

Drugog dana seminara bilo je riječi o gastronomiji, posluživanju hrane i komunikaciji s gostima. Prisutnima su prezentirane osnove kulture vina i vinskog marketinga, način na koji napraviti turističku vinsku priču koja može uključivati i druge proizvode, te primjeri dobre prakse iz drugih regija Hrvatske.

Seminar je završen dodjelom priznanja za sudjelovanje i zajedničkom posjetu Muzeju Sinjske alke.

 

 

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X