logo

CESTE KOJE CARSTVO ZNAČE III: Arheološka istraživanja u Dugopolju od 2019. do 2021. godine

Pozivamo vas na otvorenje izložbe “CESTE KOJE CARSTVO ZNAČE III: Arheološka istraživanja u Dugopolju od 2019. do 2021. godine” i predstavljanje kataloga koja će se održati u srijedu 10.11.2021. u 19:00 sati, u prostorijama PRESS centra u sklopu stadiona “Hrvatski vitezovi” u Dugopolju.

Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s općinama Klis i Dugopolje, pokrenule su projekt arheološkog turizma “Rimske cestovne komunikacije Srednje Dalmacije – Ceste koje Carstvo znače”.
U okviru spomenutog projekta, Općina Dugopolje i Turistička zajednica općine Dugopolje financirale su značajna arheološka istraživanja na tri lokaliteta u zapadnom dijelu općine Dugopolje: lokalitet gradina Šutanj, Bubrigovac i kamene gomile na lokalitetu Balići/Džakići – Kraljeva peć. Navedeni lokaliteti pripadaju razdoblju kasne antike, a istraživanje su obavili djelatnici tvrtke Temenos d.o.o. iz Splita. Istraživanjem kulturne baštine u kontekstu kulturnoga turizma na području Općine Dugopolje želi se povećati razvoj te obogatiti turistička ponuda Dugopolja.

Izložbu je realizirala Lokalna akcijska grupa Zagora sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i proračuna RH kroz projekt (ex)PRESS – PROGRESS.
Katalog su realizirali Narodna knjižnica u Dugopolju i KUD Pleter Dugopolje sredstvima Općine Dugopolje, Turističke zajednice općine Dugopolje i Narodne knjižnice u Dugopolju.

Autori izložbe: Anita Penović, Ivica Pleština, Šime Vučković, Nebojša Cingeli

Izložba će se održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. S obzirom na postojeće mjere Nacionalnog stožera, potrebno je ponijeti zaštitnu masku.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X