logo

16. veljače 2021. godine u PRESS centru održana uvodna konferencija za projekt (ex) PRESS – PROGRESS

U PRESS centru ŠC “Hrvatski vitezovi” u Dugopolju, u utorak 16.02.2021.godine u 12:00 sati, održana je uvodna konferencija za projekt (ex) PRESS-PROGRESS.

Dana 16. veljače 2021. godine, Lokalna akcijska grupa Zagora kao nositelj projekta, održala je uvodnu konferenciju za Ugovoreni projekt (ex) PRESS – PROGRESS. Za prethodno spomenuti projekt LAG-a Zagora zajedno s partnerima (Općina Dugopolje, Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ Dugopolje, Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR, Hrvatsko planinarsko društvo „Ljubljan“ Dugopolje i Narodna knjižnica u Dugopolju) je 22. listopada 2020. dobila konačnu Odluku o financiranju projekta u ukupnom iznosu od 1.822.811,20 kn.

Uvodnoj konferenciji za projekt (ex) PRESS – PROGRESS nazočili su predstavnici zainteresirane javnosti, te je broj istih bio ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama o javnim okupljanjima.  Predsjednik LAG-a Zagora, gosp. Stipe Rogošić i voditeljica LAG-a  gđa. Marijana Botić Rogošić, pozdravili su okupljene i održali uvodnu riječ.

Nakon uvodne riječi voditeljica projekta je upoznala nazočne s Pozivom, općim i specifičnim ciljevima Poziva, ciljnim skupinama Poziva, horizontalnim temama u projektu te financijskom aspektu samog projekta. Riječ je predala koordinatorici aktivnosti i administrativno-financijskom djelatniku koji su prezentirali planirane programe koji će se provoditi u naredne dvije godine, promidžbu i vidljivost projekta i ostale specifičnosti upravljanja projektom.

Naglasak konferencije je stavljen na sami cilj projekta, a to je osnaživanje postojeće međusobne suradnje 4 OCD-a, knjižnice i lokalne javne vlasti kroz: pružanje obrazovnih, kulturnih i socijalnih aktivnosti kojima se jačaju kapaciteti prvenstveno, navedene 4 udruge i Narodne knjižnice u Dugopolju kao neprofitne organizacije sa ciljem zadovoljavanja potreba partnera, ali i konkretnog odgovora na potrebe cijele zajednice. Tijekom naredna 24 mjeseca (trajanje projekta), iz ukupno odobrenih i ugovorenih sredstava u iznosu od 1.822.811,20 kn, partneri na projektu će provoditi aktivnosti iz vlastitog djelokruga, na način da će iste u 100-tnom iznosu biti financirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.  (85% Europski socijalni fond, 15% proračun RH).

Konferencija se održala u PRESS centru (ŠC „Hrvatskih vitezova“ (u stadionu) u Dugopolju) koji je Općina Dugopolje za naredna 24 mjeseca ustupila lokalnim udrugama, zbog njegove nedovoljne iskorištenosti, s ciljem povećanja usluga i sadržaja OCD-a kojima će se unaprijediti kvaliteta življenja u ruralnoj sredini. Prostor uređen i opremljen iz navedenih sredstava će omogućiti realizaciju različitih predviđenih aktivnosti u sklopu projekta (plesnih i sviračkih proba, radionica rukotvorstva, informatičkih radionica, edukativnih radionica, planinarske škole, arheoloških radionica, pripreme za državnu maturu, javnih tribina, psihološko-socioloških radionica, radionica izrade suvenira, itd.) za sve korisničke skupine s područja Općine Dugopolje, ali i obuhvata LAG-a Zagora.

Iz osiguranih sredstava, Lokalna akcijska grupa Zagora zaposlila je spomenuti projektni tim koji će u cijelosti upravljati provedbom cjelokupnog projekta.  Isti se po završetku uspješno odrađene uvodne konferencije zahvalio svim okupljenim pojedincima na odazivu i pruženom povjerenju u sklopu projekta.

Predsjednik LAG-a Zagora, gosp. Stipe Rogošić iskoristio je prigodu i u završnom slovu konferencije, zahvalnost uputio svim bivšim i angažiranim djelatnicima LAG-a Zagora (koji su ili će raditi na provedbi projekta),  predstavnicima svih partnera na projektu (Općini Dugopolje,  Kulturno umjetničkom društvu „Pleter“ Dugopolje, Udruzi Dugopolje aktivno radi – DAR, Hrvatskom planinarskom društvu „Ljubljan“ Dugopolje i Narodnoj knjižnici u Dugopolju), te ostalim suportivnim organizacijama u pripremi i provedbi projekta (Komunalnom poduzeću PODI d.o.o. koje upravlja zgradom stadiona, Razvojnoj agenciji Općine Dugopolje, LAG-u Vallis Colapis koji su dali svoju potporu u određenim fazama pripreme dokumentacije tijekom pisanja / odobrenja ili predugovaranja projekta), ostalim neprofitnim udrugama i organizacijama s kojima  je LAG Zagora surađivao i/ili surađuje, a prvenstveno svim članovima Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Skupštine LAG-a Zagora, koji su usvojili sve odluke vezane uz projekt i svoje povjerenje dali djelatnicima ureda LAG-a Zagora za provedbu ovog projekta.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. (V7/2023.)

X