Osnovne karakteristike


ZEMLJOPISNI POLOŽAJ I OSNOVNE KARAKTERISTIKE

 

LAG Zagora djeluje na području 41 naselja koja pripadaju Općinama Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć u Splitsko-dalmatinskoj županiji (5JLS). Cjelokupnim obuhvatom LAG Zagora djeluje u zaobalnom području Županije splitsko-dalmatinske, tzv. Dalmatinskoj Zagori, po kojoj je i dobio ime.

MAPA_Zagora_iconCjelokupno zaobalno područje Splitsko-dalmatinske županije pokriva teritorij od 2.088,68 km², od čega na područje koje svojim djelovanjem obuhvaća LAG Zagora ima 606,06 km², što predstavlja 29,01% teritorija Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 1.07% teritorija Republike Hrvatske.

Navedene općine smještene su u zaleđu gradova Splita, Solina i Kaštela. najveći dio prostora LAG-a "Zagora" smješten je sa sjeverne strane planina Kozjak (Kaštelanska Zagora) i Mosor (Splitska Zagora), te južne strane planine Svilaja.

 

 

 

 

Svojim vanjskim granicama obuhvata graniči s gradovima Solin, Split i Kaštela te općinom Prgomet (područje LAG-a Kamen i more), sa sjeverozapada s područjem obuhvata LAG-a Krka, sa sjevera i sjeveroistoka: gradovima Vrlikom, Sinjom i Triljem te općinom Hrvace (područjem LAG-a Cetinska krajina), te jugoistoka gradom Omišem (područjem LAG-a Adrion).

Cjelokupno područje LAG-a Zagora ima značajke ruralnog i nedovoljno razvijenog područja.

Pored većih središta općina koja su uočljivo razvijena od gravitiranih naselja, na području postoji veliki broj malih naselja međusobno udaljenih i demografski osiromašenih što su glavni uzroci loše infrastrukturne i komunalne opremljenosti tih naselja. Samim tim i gospodarska osnovica ovih područja je skromna što za posljedicu nosi daljnje osiromašivanje izdvojenijih područja. Takva su područja u cjelini gledano siromašnija od općinskih centara i ostatka splitsko-dalmatinske županije, zbog čega postoji stalna ekonomska migracija.